Katalog

Proč nekupovat podezřele levné sluneční brýle

Má smysl platit za dražší sluneční brýle, když v supermarketech a na tržnicích najdete krásné modely za pár korun? Pokud chcete svůj zrak skutečně chránit, pak určitě stojí za to připlatit si. Abyste se při nákupu nových slunečních brýlí neunáhlili a vybrali pro vaše oči skutečně ty nejlepší, vysvětlíme vám rozdíl mezi extra levnými a dražšími brýlemi.

Není všechno zlato, co se třpytí

nekvalitní brýle škodí očím
nekvalitní brýle škodí očím

Nejprve si ujasněme, jaké jsou základní funkce slunečních brýlí:

  • chránit před ultrafialovými slunečními paprsky;
  • zamezit vniknutí příliš velkého množství světla do oka;
  • bránit před oslněním;
  • zmenšit negativní účinky některých frekvencí světla;
  • doplnit celkový outfit a uspokojit majitele.

Výrobci levných slunečních brýlí by si měli sáhnout do svědomí, jestli jejich výrobky tyto nejdůležitější funkce opravdu poskytují. Na první pohled sice rozdíl mezi levnými a dražšími slunečními brýlemi možná ani nepoznáte. Oba dva druhy vypadají luxusně, letmým okem snad i kvalitně. Ovšem když se jim podíváte pod pokličku, zjistíte, že jsou mezi nimi velké rozdíly.

 Neriskujte svůj zrak jen kvůli pár stovkám

Pro producenty levných slunečních brýlí je nejdůležitější cena. Jak kvalitní vidění, pohodlnost, odolnost či ochranu očí poskytují už pro ně není důležité. Jsou vytvořeny tak, aby vydržely jednu, maximálně dvě sezony, a pak si zákazník koupil nové.

  • Při výrobě šetří úplně na všem – materiálu a čočkách i použitých technologiích. Používají nejlevnější recyklovaný materiál, zabarvují nestálými barvami. Tyto nekvalitní látky mohou u citlivějších jedinců vyvolat nepříjemné alergické reakce.
  • Ani s opracováním si moc práce nedávají, v některých situacích mohou být brýle dokonce nebezpečné.

Přestože se sluneční brýle kupují kvůli ochraně zraku, mohou mít paradoxně opačné účinky.

  • Kvalitní brýle dokážou eliminovat UV záření úpně, levné minimálně nebo vůbec ne. Tím se expozice tohoto záření zvyšuje a otevírá se duhovka, aby umožnila prostup většího množství světla. Jenomže s tím přichází i UV záření a riziko poškození sítnice je tak hodně vysoké.
  • Jsou-li čočky slunečních brýlí vyrobeny z hodně levných materiálů, mohou zkreslovat. Oči se přitom zcela přirozeně snaží vidět jasně, více se namáhají. Dlouhodobé používání nekvalitních čoček může vést až ke zhoršení zraku.

Vyplatí se připlatit si za kvalitu

vyplatí se připlatit za kvalitu
vyplatí se připlatit za kvalitu

Pokud chcete opravdu dobré sluneční brýle, nachystejte si minimálně 500 Kč. Ovšem ne vždy platí: čím dražší, tím lepší. V našem eshopu najdete vysoce kvalitní modely za přívětivé ceny, které odpovídají náročným evropským normám. Vybírejte od renomovaných značek, jejichž majitelé mají s výrobou brýlí dlouholeté zkušenosti, nešetří na materiálech ani použitých technologiích – např. Ray Ban, Polaroid, Rudy Project, Rip Curl, Invu a další.

Rozumím
###message